Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ 5

Με την εφαρμογή των διατάξεων σχετικά με τις εξετάσεις στην Α΄Λυκείου από την φετινή χρονιά θεωρούμε ότι γενικώς οι εξετάσεις στο Λύκειο εισέρχονται σε μια άλλη περίοδο.
Η υποχρεωτική καθιέρωση λήψης θεμάτων από την ΄΄τράπεζα θεμάτων΄΄ και την εξέταση των μαθητών έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ως τώρα τα θέματα επιλέγονταν αποκλειστικά από τον διδάσκοντα καθηγητή με βάση τις δικές του εμπειρίες που απέκτησε κατά την διάρκεια της τρέχουσας διδακτικής χρονιάς. Εκείνος έκρινε ποιά θέματα θα έπρεπε να επιλεγούν ώστε οι μαθητές να ανταποκριθούν θετικά.

Η φιλοσοφία του συστήματος απαιτούσε ουσιαστικά οι μαθητές να μην παραμένουν στην τάξη (επανεξεταστέοι). Έτσι ο διδάσκων επέλεγε θέματα ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών του. Κατ΄ουσίαν οι εξετάσεις είχαν εντελώς υποκειμενικό χαρακτήρα.

Με την νέα περίοδο το σύστημα των εξετάσεων στο Λύκειο αντικειμενικοποιείται κατά 50% αφού τα μισά θέματα (δύο από τα τέσσερα) θα επιλεγούν από τον διδάσκοντα και το άλλο 50% από την τράπεζα θεμάτων με κλήρωση.
Έτσι υπονοεί ταυτόχρονα ότι όλη η καταγεγραμμένη ύλη στο βιβλίο ύλης του σχολείου θα είναι και εξεταστέα. Καταργείται η διαδικασία αφαίρεσης κάποιας ύλης από τον διδάσκοντα με δική του ευθύνη και επιλογή στο τέλος της χρονιάς και όλη η ύλη είναι εξεταστέα.
Οι μαθητές καλούνται να έχουν πλήρη γνώση όλης της διδαχθείσας ύλης και θα αντιμετωπίσουν θέματα πάνω σε όλη την ύλη. Είναι δυνατόν σ΄ένα θέμα, για παράδειγμα, με τέσσερις υποερωτήσεις να περιέχονται ερωτήματα από διαφορετικά κεφάλαια.

Η φετινή Α΄Λυκείου αποτελεί την αφετηρία του νέου συστήματος και θα ακολουθήσει επέκταση του συστήματος αυτού στις επόμενες χρονιές.
Έχει μεγάλη σημασία να τονίσουμε ότι οι μαθητές δεν έχουν συνηθίσει αυτού του είδους το σύστημα αφού έρχονται από το Γυμνάσιο μέσα από πολύ απλές διαδικασίες εξετάσεων.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και για τους φετινούς μαθητές κυρίως, όμως, για τις επόμενες χρονιές. Απαιτείται οργάνωση, καλό διάβασμα, ουσιαστικό και αποδοτικό. 
Ας σημειωθεί ακόμη και το γεγονός ότι η βαθμολογία των τριών τάξεων του Λυκείου συνυπολογίζεται με τον γραπτό βαθμό των Πανελληνίων εξετάσεων, το αποτέλεσμα του οποίου θα καθορίσει την είσοδο του μελλοντικού υποψηφίου σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή.
Θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες ώστε οι μαθητές να μάθουν το νέο σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου