Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Πώς θα επιλέξω ένα επάγγελμα που μου ταιριάζει;


Ένα επάγγελμα «μας ταιριάζει» όταν οι δραστηριότητες που εμπεριέχει συνάδουν με την ιδιοσυγκρασία μας, τα ενδιαφέροντά μας και έχουμε τις απαιτούμενες ικανότητες και δεξιότητες. Για να εξασφαλίσεις ότι οι εκπαιδευτικές επιλογές σου δε θα σε οδηγήσουν σε λανθασμένες επαγγελματικές επιλογές, φρόντισε να ενημερωθείς σωστά για το αντικείμενο σπουδών που σε ενδιαφέρει, τις επαγγελματικές του προοπτικές, αλλά ταυτόχρονα προσπάθησε να αναγνωρίσεις τις ικανότητές σου και τα στοιχεία του χαρακτήρα σου που θα επηρεάσουν την επαγγελματική σου πορεία. Η απόφασή σου πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μιας οργανωμένης διαδικασίας στην οποία πρέπει να συνδράμουν η οικογένειά σου, οι καθηγητές σου αλλά και εξειδικευμένοι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού.


Ποια επαγγέλματα θα έχουν ζήτηση στο μέλλον;


Αν και υπάρχουν αποκλίσεις, που οφείλονται στις εκάστοτε ανάγκες της κοινωνίας, τα βασικά επαγγέλματα – όπως του οικονομολόγου, του γιατρού, του μηχανικού, του δικηγόρου κ.λπ. – θα έχουν πάντα μερίδιο στην αγορά εργασίας και παρέχοντας δυνατότες επιτυχημένης επαγγελματικής εξέλιξης. Ιδιαίτερα θετικές προοπτικές βέβαια έχουν οι ειδικότητες που σχετίζονται με τη μελέτη και την προστασία του περιβάλλοντος, την ενέργεια καθώς και με τις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών.


Μην ξεχνάς όμως ότι σημαντικότερα κριτήρια για την επιλογή Σχολής – πέρα από τις τάσεις στην αγορά εργασίας – πρέπει να είναι οι προτιμήσεις σου σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο, η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης της κάθε Σχολής και η ευρύτητα επαγγελματικών επιλογών που σου προσφέρει.


Θα αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.?


Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις αλλαγές που προτείνει για το Λύκειο και οι οποίες εφόσον θεσμοθετηθούν, θα ισχύσουν για τους μαθητές που θα είναι στην Α΄Λυκείου το σχολικό έτος 2011-2012. Αφορούν τροποποιήσεις στις Κατευθύνσεις στα μαθήματα κατεύθυνσης και επιλογής προοιωνίζοντας αλλαγές και στον τρόπο εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. από το 2014. Λεπτομέρειες για τις αλλαγές στο Εξεταστικό Σύστημα αναμένονται σύντομα.


Πόσο επηρεάζει ο προφορικός βαθμός τα Μόρια των Εξετάσεων;


Στον υπολογισμό των μορίων λαμβάνεται υπόψιν ο προφορικός βαθμός μόνο στα μαθήματα που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο. Βέβαια, αν ο μέσος όρος της βαθμολογίας των δύο τετραμήνων διαφέρει από το γραπτό βαθμό των πανελληνίων παραπάνω από 2 μονάδες, τότε ο προφορικός βαθμός προσαρμόζεται στο γραπτό. Στη συνέχεια, ο προφορικός βαθμός συνυπολογίζεται στο βαθμό πρόσβασης με συντελεστή 30%.


Κατά συνέπεια ο προφορικός βαθμός επηρεάζει σε πολύ μικρό βαθμό τα Μόρια που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στις Εξετάσεις.


Πότε πρέπει να αποφασίσω τι Κατεύθυνση θα ακολουθήσω;


Η επιλογή Κατεύθυνσης γίνεται συνήθως προς το τέλος της Α΄Λυκείου. Ο βασικός διαχωρισμός είναι ανάμεσα στις Θετικές-Τεχνολογικές και τις Θεωρητικές επιστήμες. Εκτός από τις προτιμήσεις σου για τα μαθήματα των Κατευθύνσεων, πρέπει να αποφασίσεις (Κατεύθυνση+Ροή) με βάση τον προσανατολισμό των σπουδών που θέλεις να κάνεις. Για λεπτομέρειες: Νέο Λύκειο - Β΄Λυκείου


Γιατί στην Α΄Λυκείου δεν τα καταφέρνω και τόσο καλά;


Τα μαθήματα της Α΄Λυκείου έχουν σαφώς αυξημένο επίπεδο δυσκολίας σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μαθήματα του Γυμνασίου. Επίσης, αλλάζει σημαντικά ο τρόπος αξιολόγησης με αποτέλεσμα για τους περισσότερους μαθητές οι βαθμοί στην Α΄Λυκείου να είναι σημαντικά χαμηλότεροι. Όπως συμβαίνει με κάθε μετάβαση σε επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα, είναι αναμενόμενο να υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής. Έτσι χρειάζεται αρκετή προσπάθεια, προκειμένου να βελτιώσεις την απόδοσή σου και να κατοχυρώσεις τις γνώσεις που διδάσκονται στην Α' και είναι προαπαιτούμενες για τις επόμενες τάξεις.


Υπάρχουν σχολές με σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση;


Τα τελευταία χρόνια, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας και η βέβαιη επαγγελματική αποκατάσταση γίνεται συχνά το βασικό κριτήριο για την επιλογή αντικειμένου σπουδών. Έτσι, η δημοτικότητα ορισμένων Τμημάτων εκτινάσσεται λόγω των προοπτικών που προσφέρουν την περίοδο εκείνη. Στην πραγματικότητα όμως, οι ραγδαίες αλλαγές των οικονομικο-κοινωνικών συνθηκών δεν εγγυώνται ότι μετά από 4-7 χρόνια που θα έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές σου, θα εξακολουθεί να υπάρχει άμεση και σίγουρη απορρόφηση για τη συγκεκριμένη ειδικότητα σπό την αγορά εργασίας (με εξαίρεση βέβαια τις Στρατιωτικές Σχολές και τις Σχολές της Αστυνομίας).