Κυριακή 15 Μαΐου 2011

TA ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2011 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ




ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

Αυτό που διεφάνη μέχρι σήμερα απο τα θέματα των Πανελληνίων εξετάσεων είναι ότι υπάρχει σαφής διαφορά απο τα προηγούμενα χρόνια. Ιδιαίτερα στα μαθηματικά γενικής παιδείας η ποιότητα έχει ανεβεί και θα λέγαμε ότι τα θέματα έγυραν περισσότερο στο δεύτερο και τρίτο κεφάλαιο σε ό,τι αφορά την ποσότητα.
Ακόμη υπήρξαν θέματα που είχαν συνδυαστικό χαρακτήρα και με αρκετή ανάμιξη.
Αν θυμηθούμε την περασμένη χρονιά λέγαμε ότι παρατηρήθηκε και τότε αναβάθμιση της ποιότητας των θεμάτων απο το 2009!
Ακόμη και στα θέματα της Νεοελληνικής γλώσσας είχαμε σαφή αναβάθμιση το 2010 σε σχέση με το 2009 και ασφαλώς το 2011 απο το 2010.
Τα θέματα της Φυσικής γενικής παιδείας ήταν αρκετά δυσκολότερα απο τις προηγούμενες χρονιές χωρίς να σημαίνει ότι ήταν δύσκολα με την απόλυτη έννοια.
Περνάμε επομένως σε μια περίοδο αυξημένης δυσκολίας σε όλα τα θέματα των εξετάσεων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως αποδεικνύεται ότι οι μαθητές απαιτείται να είναι καλά διαβασμένοι και με πολύ καλές εμπειρίες στη λύση προβλημάτων - ασκήσεων. Θέματα με συνδυαστικό χαρακτήρα μάλλον προς το δυσκολότερο οδγφούνται παρά σε περισσότερη ευκολία.
Η άποψή μας είναι ότι αυτού του είδους τα θέματα δεν καλύπτονται απο το στατικό μάθημα του σχολείου. Κι αν κάποιος μαθητής στηριχθεί στο σχολικό βιβλίο μάλλον θα έχει κάνει τραγικό λάθος.
Σε κανένα κεφάλαιο δεν υπάρχουν ανάλογα θέματα στα σχολικά βιβλία. Ίσως είναι καιρός όχι μόνο απλά να αλλάξουν αλλά με πολύ μεγάλη προσοχή οι μαθητές να έχουν βιβλία που να τους δίδουν το αντίστοιχο επίπεδο των απαιτήσεων των εξετάσεων. Ούτε και το πλήθος των ασκήσεων καλύπτει τις ανάγκες ενός μαθητή. Περιορισμένο το εύρος των ασκήσεων αλλά και της ποιότητας.
Ίδομεν για τα υπόλοιπα!!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΑΤΑΣΕΙΣ 2011 ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ





ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ




ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ






ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΒΙΟΛΟΓΙΑ