Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

10 ΜΕΓΑΘΗΡΙΑ ΓΝΩΣΗΣ


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το πανεπιστήμιο του Χάρβαντ κατέλαβε την κορυφή στην λίστα που ετησίως συντάσσει το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό U.S. News & World Report, ύστερα από αξιολόγηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε 15 τομείς.

Φέτος το Χάρβαρντ είχε συντροφιά στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας ένα άλλο μεγαθήριο της γνώσης, το πανεπιστήμιο Πρίνστον. Η λίστα του U.S. News's συντάσσεται για 26η συνεχόμενη χρονιά και αποτελεί την πιο υπολογίσιμη εξω-ακαδημαϊκή αξιολόγηση των αμερικανικών πανεπιστημίων και κολεγίων.

Τα τελευταία χρόνια -και παρά τις περικοπές που αναγκάστηκε να κάνει σε αρκετούς τομείς- το ακαδημαϊκό κύρος του Χάρβαρντ φαίνεται πως απέκτησε νέα ώθηση χάρη στην απόφαση του ιδρύματος (το Δεκέμβριο του 2007) να αυξήσει σημαντικά τα ποσά των υποτροφιών και κάθε άλλης οικονομικής βοήθειας που χορηγεί προς τους νέους φοιτητές του.

Τι ακριβώς έκαμε το Χάρβαρντ; Απήλλαξε από το σύνολο των διδάκτρων (κάπου 40,000 το χρόνο) φοιτητές των οποίων οι οικογένειες έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο των $60,000. Παρομοίως, έδωσε το δικαίωμα σε φοιτητές των οποίων οι οικογένειες έχουν ετήσιο εισόδημα μεταξύ $60,000 και $180,000 να πληρώνουν ως δίδακτρα μόλις το 10% του δηλωθέντος εισοδήματός τους.

Χάρβαρντ: Θέλει άριστους, όχι πάμπλουτους

Τα μέτρα αυτά δεν αφορούν μία μικρή ομάδα νεοεισερχόμενων φοιτητών. Αφορούν το 60% των φοιτητών του Χάρβαρντ. Εξυπακούεται ότι το ίδρυμα δεν προχωρεί σε καμία έκπτωση ως προς τα προαπαιτούμενα που θέτει για να δεχθεί κάποιον στις τάξεις του. Αυτά παραμένουν τα υψηλότερα παγκοσμίως. Δίνει όμως το δικαίωμα σε όποιον μπορεί να τα πετύχει να σπουδάσει χωρίς να καταστρέψει οικονομικά την οικογένειά του. Το όφελος για το ίδιο το ίδρυμα είναι ακόμη μεγαλύτερο αφού γινόμενο πιο δίκαιο κοινωνικά δεν αντλεί μόνο χαρισματικούς γόνους πλουσίων αλλά και τα καλλυτερα μυαλά από την απέραντη μέση αστική τάξη των ΗΠΑ που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα δίδακτρα. Για τους διεθνείς φοιτητές, που μέχρι πρότινος μπορούσαν να λάβουν σπουδαστικά δάνεια μόνο εάν κάποιος μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ έμπαινε συνεγγυητής, το Χάρβαρντ ανακοίνωσε ειδικό πρόγραμμα με το οποίο τους βοηθά να εγγυώνται (να ασφαλίζουν δηλαδή) μόνοι τους την αποπληρωμή του δανείου.

Πρίνστον: Μακριά απ΄το μπαμπά και τη μαμά

Για το Πρίνστον, η επιστροφή στο Νο 1 της κατάταξης ύστερα από ένα χρόνο απουσίας από εκεί, (πέρυσι είχε καταταγεί δεύτερο) ήταν αποτέλεσμα μίας σειράς εξίσου θαυμάσιων και νεωτεριστικών πολιτικών. Μία από αυτές θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο. Είκοσι νέοι φοιτητές θα παρακολουθούν το πρώτο έτος σπουδών τους εκτός ΗΠΑ, προσφέροντας κοινωνική εργασία σε τόπους όπως το Περού, η Γκάνα, η Σερβία και η Ινδία. Στο Πρίνστον θέλουν να δουν πως θα τα πάνε αυτοί οι φοιτητές όταν επιστρέψουν στα θρανία και αφού έχουν ξοδέψει αυτό το "ετος - γέφυρα" μεταξύ Γυμνασίου και πανεπιστημίου ταξιδεύοντας και δουλεύοντας μακριά από το μπαμπά και τη μαμά! Αν δουν ότι αυτό ωριμάζει τους φοιτητές, τους αυξάνει την αυτοπεποίθηση, τις κοινωνικές εμπειρίες και τους προικίζει με ηγετικές ικανότητες, τότε κάθε χρόνο 100 τέτοιοι φοιτητές θα στέλνονται εκτός ΗΠΑ και μάλιστα σε ζόρικες γειτονιές του πλανήτη. Tέλος το Πρίνστον είναι ένα από τα 6 πανεπιστήμια που συμμετέχουν σε ένα κοινό πειραματικό πρόγραμμα με την Amazon δοκιμάζοντας την αντικατάσταση των παραδοσιακών βιβλίων με ηλεκτρονικά. Από φέτος, σε επιλεγμένες τάξεις, δάσκαλοι και μαθητές θα "διαβάζουν" από e - books.

H αξιολόγηση του U.S. News & World Report γίνεται με βάση 15 δείκτες ακαδημαϊκής επίδοσης. Τα ποσοτικά δεδομένα (πηγές χρηματιοδόιτησης, πσοστά αποφοίτησης, αυστηρότητα στην επίλογή των φοιτητών κλπ) συνιστούν το 75% του τελικού αποτελέσματος. Το υπόλοιπο 25% προέρχεται από ένα έξυπνο σύστημα ενδοακαδημαϊκής αξιολόγσης. Κορυφαίοι καθηγητές πανεπιστημίων επιλέγονται για να αξιολογήσουν εμπιστευτικά άλλα πανεπιστήμια, ο καθένας στο δικό του πεδίο επιστημών.

Η κατάταξη:

  1. Xάρβαρντ (Harvard University)
  2. Πρίνστον (Princeton University))
  3. Γέηλ (Yale University)
  4. California Institute Of Tecnhology
  5. MIT
  6. Στάνφορντ
  7. Πενσυλβάνια
  8. Κολούμπια
  9. Ντιουκ
  10. Ντάρτμουθ