Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ


Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ μπορεί να έχει υποτιμήσει σοβαρά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, δήλωσαν επιστήμονες του κλίματος, κάνοντας έκκληση για γρήγορες περικοπές των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
"Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να υπερβαίνει το ένα μέτρο μέχρι το 2100 αν συνεχίσουμε την ίδια πορεία της αύξησης των εκπομπών", ανέφερε ο Stefan Rahmstorf, καθηγητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για τις Κλιματικές Επιπτώσεις του Πότσνταμ. "Ακόμη και για ένα σενάριο χαμηλών εκπομπών, η καλύτερη εκτίμηση είναι περίπου το ένα μέτρο."
Ο Rahmstorf μίλησε στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη. Η Διακυβερνητική Επιτροπή IPCC έχει προβλέψει το 2007 ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα προκαλέσει μια άνοδο της στάθμης της θάλασσας από 18 έως και 59 εκατοστά στο τέλος αυτού του αιώνα, αρκετά για να προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στις παράκτιες περιοχές.
Βάσει του νέου μοντέλου, η άνοδος της στάθμης θα κυμανθεί από τα 75 έως τα 190 εκατοστά.
Η IPCC λέει πως η εκτίμηση για εκείνη την εποχή δεν θα μπορούσε να ήταν ακριβής χωρίς να λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η τήξη των πάγων στη Γροιλανδία και των στρωμάτων του πάγου στην Ανταρκτική. Πολλοί επιστήμονες επέκριναν τότε τα νούμερα αυτά ως υπερβολικά συντηρητικά.
"Η απώλεια των πάγων στη Γροιλανδία δείχνει μια επιτάχυνση κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας", είπε ο βετεράνος ερευνητής στην Γροιλανδία Konrad Steffen, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Έρευνα στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
"Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μέχρι το 2100 ενδέχεται να είναι πάνω από το ένα μέτρο ή περισσότερο σχετικά με τον παγκόσμιο μέσο όρο, με μεγάλες περιφερειακές διαφορές, ανάλογα που γίνεται η απώλειας των πάγων", είπε.
Ο John Church ερευνητής στο Κέντρο για τον Καιρό και το Κλίμα της Αυστραλίας δήλωσε ότι η άνοδος των ωκεανών θα οδηγήσει σε πιο συχνές καταστροφικές πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές.
Όσο ταχύτερος είναι ο ανθρώπινος περιορισμός των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα να αποφευχθούν τα πιο ακραία σενάρια, δήλωσε. "Θα μπορούσαμε να περάσουμε το ανώτατο όριο ανόδου της στάθμης μέσα στον 21ο αιώνα, γι αυτό και οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι των εκπομπών είναι κρίσιμη." Οι μειώσεις τώρα των εκπομπών είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από τις δράσεις στο τέλος του αιώνα, λένε οι οι επιστήμονες.
"Με ισχυρές μειώσεις των εκπομπών το 2050 μπορούμε να τερματίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας αρκετά γρήγορα, αλλά δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας πια," ισχυρίζεται ο Rahmstorf. "Θέτουμε δυστυχώς σε κίνηση τις διαδικασίες αυτές που θα οδηγήσουν σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας για τους επόμενους αιώνες. Ακόμα κι αν περιοριστεί δραστικά η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, η στάθμη των ωκεανών θα ανυψωθεί κατά περίπου ένα μέτρο «στην καλύτερη περίπτωση» τόνισε ο Rahmstorf στους 2.000 επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο.
"Πριν από μερικά χρόνια, όσοι από εμάς μιλούσαμε για τις επιπτώσεις της θέρμανσης στα πολικά καλύμματα πάγου θεωρούμασταν εξτρεμιστές. Τώρα είναι πια αναγνωρισμένο ως κεντρικό ζήτημα" σχολίασε ο ίδιος.
Παραμένει πάντως άγνωστο αν αυτά τα νέα δεδομένα θα ληφθούν υπόψη στη σύνταξη της διεθνούς συνθήκης που αναμένεται να υπογραφεί το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη για να διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου